Bikefitting

/Bikefitting
Bikefitting 2017-04-11T08:34:16+01:00

Bikefitting bij Maronne Bikes

Bij een bikefit wordt er gezocht naar de meest optimale houding van de renner op zijn of haar fiets. Hierbij wordt rekening gehouden met de op dat moment aanwezige persoonlijke doelen, fysieke mogelijkheden en eventuele (oude) blessures.

Ditec2wielers biedt voor deze “finetuning” een combinatie aan van een fysio- en manueeltherapeutisch onderzoek (fysio bikefit) en een dynamische bikefit op je eigen fiets. Door deze twee onderzoeken te combineren, krijgen wij een uitgebreid inzicht van het functioneren van uw lichaam op de fiets. Het is onze ervaring dat behandeling van het lichaam om functies te verbeteren en op tijd aanpassingen te doen aan de fiets zal leiden tot klachtenvrij en effectiever fietsen.

Bikefit

Als je lichaam en fiets als een team werken, kan je uren doorbrengen in het zadel

zonder pijn en genereer je meer snelheid met minder inspanning.

Dynamische bikefit:

Van groot belang bij klachtenvrij en efficiënt kunnen fietsen, is een optimale afstelling van de 3 contactpunten met de fiets: pedalen, zadel en stuur. De hoeken en bewegingsuitslagen van gewrichten worden ook beoordeeld en eventueel aangepast om uiteindelijk tot een rustige, efficiënte en aerodynamische zit te komen. De dynamische bikefit wordt uitgevoerd op uw eigen fiets. Het is mogelijk dat hierbij het vervangen van bijvoorbeeld schoenzolen, pedalen, stuur- of zadelpen een uitkomst kan bieden. Voor de juiste framemaat, aanschaf van het ideale zadel en de basis afstelling van de fiets heeft ditec2wielers in Noord-Scharwoude een samenwerking met Fysio-Langedijk.

Fysio bikefit:

Wanneer er klachten/blessures ontstaan door (langdurig/intensief) fietsen, kan een juiste afstelling van de fiets al veel klachten wegnemen. Bepaalde blessures en klachten hebben echter een (para)medische interventie nodig om te herstellen.
Wanneer blessures niet volledig herstellen of na valpartijen kan het lichaam zich (geleidelijk) ongunstig gaan aanpassen en daarmee het fietsen verstoren. Deze soms subtiele aanpassingen ten aanzien van mobiliteit, kracht, stabiliteit en bewegingspatronen zien wij ook geregeld als gevolg van overbelasting, andere sportactiviteiten en werkzaamheden. Het is van belang dat deze ongunstige aanpassingen opgespoord en verholpen worden. Pas dan kunnen de blessures volledig herstellen en de prestaties en het plezier in het fietsen weer toenemen.

Voor het opsporen van ongunstige aanpassingen wordt naast een fysio- en manueeltherapeutisch onderzoek tevens gebruik gemaakt van kinetic control en de performance matrix. Na de fysio bikefit kan er een behandeladvies en specifieke oefeningen worden meegegeven. Tevens kan er op uw verzoek contact worden opgenomen met de huisarts en/of trainer om het onderzoek en behandeladvies te bespreken.

Voor wie is bikefitting?

Bikefit is geschikt voor iedere fietser die regelmatig op een fiets stapt of wil stappen. Of dat nu op een racefiets, mountainbike of strandfiets is, of een combinatie van deze. Vóór de aanschaf van een nieuwe fiets kan een bikefit nuttige informatie verschaffen, bijvoorbeeld over de benodigde framemaat. De bikefit kan zeker van belang zijn bij fietsers die met blessures kampen of deze dreigen te ontwikkelen. Wanneer een wedstrijdrijder of amateurfietser graag efficiënter en sneller wil kunnen fietsen, kan een bikefit ook nuttig zijn.

Wat neemt u mee?

  • Eigen fiets;
  • Fietskleding (fietsbroek, fietsshirt, zweethemd en sokken);
  • Fietsschoenen;
  • Fietshandschoenen.

Houd er rekening mee dat uw fiets schoon is en zorg ervoor dat de zadelpen wil bewegen en de schoenplaatjes los willen.

Tarief en vergoeding zorgverzekeraar:

De duur van onze Bikefit bedraagt tussen de 2 en 3 uur.  Na de anamnese (vraaggesprek) starten wij hierbij gelijk met het lichamelijke onderzoek en de dynamische bikefit op uw eigen fiets. Informatie over de basismeting voor de juiste framemaat, standaard afstelling van de fiets en aanschaf van het ideale zadel kunt u vinden op de website van ditec2wielers .

Tarief (inclusief btw):

Bikefit: € 170

Kosten van onderdelen (bijvoorbeeld stuurpen, stuur, zadel of zolen) zijn niet inbegrepen.

Wanneer de bikefit mede is gericht op het reduceren dan wel voorkomen van blessures kan een Bikefit onderdeel zijn van een fysiotherapeutische behandeling en dus (bij de juiste aanvullende verzekering) deels worden vergoed door uw zorgverzekering. Deze vergoeding verschilt per zorgverzekeraar. Voor meer informatie over Bikefit kunt u contact opnemen met Ronald Klaase r.klaase@fysio-langedijk.nl